VCP op jouw club

Vertrouwenscontactpersoon op jouw club. Dit is waarom je niet zonder kan!
Ga jij voor een 100% positief en veilig sportklimaat op jouw club? Dat kun en wil je niet zonder een vertrouwenscontactpersoon (VCP). Een VCP op de gymclub is één van de vier basiseisen voor veiligheid. 

Wat kan een VCP voor jouw club betekenen en hoe vind je de juiste persoon voor the job? Hier vind je informatie en tips.

VCP op de gymclub biedt vertrouwen
Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) biedt leden van de gymclub de mogelijkheid om in vertrouwen te praten over grensoverschrijdend gedrag. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie. De vertrouwenscontactpersoon helpt daarnaast het bestuur om intimidatie op de club te voorkomen.

Een VCP:

  • Is een vrijwilliger binnen (of buiten) de gelederen van jouw vereniging. Iemand waarbij de drempel laag is om bij aan te kloppen.
  • Is onafhankelijk van het bestuur en fungeert binnen de vereniging als eerste opvangpunt om vertrouwelijk je verhaal te doen.
  • Heeft een signalerende functie en rapporteert (al dan niet anoniem) aan het bestuur.
    Het bestuur moet weten wat er speelt en is verantwoordelijk voor een veilig sportklimaat binnen de vereniging.

Lees ook dit artikel uit het magazine The Connection voor een interview met de VCP van WSV Warnsveld.

Nog geen VCP op de club?

Heb je nog geen vertrouwenscontactpersoon op de club? Dit kan je helpen:

  • Zoek een vrijwilliger binnen je eigen leden. Denk bijvoorbeeld aan een sporter, ouder of vrijwilliger verbonden aan de gymclub. Belangrijk: de functie van VCP is onafhankelijk en daarmee onverenigbaar met andere kaderfuncties binnen de club zoals bestuurder, trainer-coach etc.
  • Wanneer het lastig is om binnen je eigen vereniging een VCP te vinden kun je ook samenwerken met andere sportclubs binnen jouw regio of gemeente. Misschien is er de mogelijkheid om de VCP van een andere club “te delen”. Denk hierbij ook aan andere lokale sportclubs als de voetbal- of korfbalclub e.d. Ga het gesprek aan en oriënteer je op de mogelijkheden.

Kwaliteiten van een VCP
Een vertrouwenscontactpersoon moet voldoen aan een aantal kwaliteiten, namelijk:

  • Goed kunnen luisteren (zonder te oordelen)
  • Sociaal zijn
  • Toegankelijk en goed benaderbaar zijn
  • Het vertrouwen genieten van de leden en achterban van de club

Het volledige functieprofiel voor de VCP vind je hier.

Zolang je géén VCP hebt binnen je club is het noodzakelijk om op je website te communiceren waar je leden binnen de club wél terecht kunnen indien men een melding wil maken van grensoverschrijdend gedrag. Je kunt gebruikmaken van deze route.

Lees verder

VCP worden? Volg een opleiding!

De cursus tot vertrouwenscontactpersoon volg je (kosteloos) fysiek of online. Het volgen van de cursus wordt sterk aangeraden en gestimuleerd vanuit de KNGU en Centrum Veilige Sport (CVSN).

Meld je aan

Tijdens de scholing:

  • Leer je meer over de rol die een VCP vervult binnen een vereniging;
  • Wordt er aandacht besteed aan de positie die je inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag;
  • Krijg je handvatten om als VCP vertrouwelijke gesprekken te voeren, te reflecteren, om te gaan met de emoties van de diverse betrokkenen en hoe je binnen het beleid kan functioneren;
  • Wordt er aandacht besteed aan de verwijzingen die mogelijk zijn bij een melding.
Lees verder

Zo is de VCP goed zichtbaar binnen de club

Het is belangrijk dat alle leden van de gymclub hun weg weten te vinden naar de vertrouwenscontactpersoon. Zo blijven ze niet te lang rondlopen met vragen. Dit bevordert het gevoel van veilig en vertrouwd kunnen sporten op de gymclub. Hier vind je enkele tips:

  • Zet informatie over het melden van grensoverschrijdend gedrag én de contactgegevens van de VCP op de website van de club en hang hiervan een poster op in de zaal. 
  • Introduceer de VCP binnen de club en/of laat de VCP zichzelf voorstellen en presenteren tijdens een bijeenkomst (wat doet een VCP en waarvoor kun je terecht bij de VCP).
  • Laat de VCP geregeld aansluiten en zijn/haar gezicht zien bij vergaderingen, trainingen en bijeenkomsten.
  • Zet sociale veiligheid (als een vast onderdeel) op de agenda en laat de VCP op dit punt aansluiten bij de vergadering van het bestuur.

Gepersonaliseerde VCP-poster

Lees verder

Het verschil tussen een vertrouwenscontactpersoon (VCP) en een vertrouwenspersoon (VP)
Vertrouwenspersoon, vertrouwenscontactpersoon. Best verwarrend en het wordt nogal eens door elkaar gebruikt. Wat is nu eigenlijk het verschil? De term vertrouwenscontactpersoon (VCP) vind je alleen binnen de sportwereld, bij de sportclubs en de sportbonden. De term vertrouwenspersoon (VP) vind je binnen alle andere bedrijven en organisaties.

VCP
Een VCP is er voor iedereen. Voor de sporter, de trainer, de vrijwilliger, de ouders en ook voor het bestuur. Een VCP biedt een luisterend oor, geeft je uitleg over de mogelijkheden die er zijn en verwijst je door naar de juiste plek. Een VCP rapporteert een melding (al dan niet anoniem) aan het bestuur.

VP
Een VP in het bedrijfsleven is er voor één persoon en dat is de melder zelf. Je adviseert en ondersteunt de melder gedurende het gehele proces. Je helpt de melder bij het opstellen van een eventuele klachtbrief en je ondersteunt de melder door mee te gaan naar lastige gesprekken indien dit wenselijk is. Een VP rapporteert een gesprek / melding niet aan directie of management.

Lees verder